Festivaluri și sărbători ale României

Dragobete: aceasta este versiunea de Ziua Îndrăgostiților din România. O sărbătorim pe 24 februarie. Dragobete reprezintă un Cupidon local.

Mărțiorul- sărbătorim începutul primăverii pe 1 martie. Mărțișorul provine de la numele lunii Martie (martie). Mărțiorul este un șir roșu și alb de care este legat un mic decor pe care îl oferim prietenilor, colegilor, rudelor noastre. Acest talisman aduce noroc.

Paști

Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători pe care le au românii. În noaptea dinaintea Paștelui oamenii merg la biserică și aduc Lumina Sacră. Își aprind lumânările din lumina sacră a preoților. Lumina simbolizează pacea și norocul. Mai mult, oamenii vopsesc ouăle în diferite culori (mai ales în roșu, care simbolizează culoarea sângelui lui Isus). Oamenii folosesc frunze de ceapă pentru a crea diferite modele pe ouă.

Crăciun

Aceasta reprezintă cea mai populară sărbătoare pe care românii o sărbătoresc în perioada 24 decembrie – 27 decembrie. Sărbătorim nașterea lui Iisus cântând colinde: „În orașul Vitleem”, „Astăzi Hristos este născut”, „Cei trei magi din Răsărit”. Masa de Crăciun este specială. Avem multe specialități din carne de porc: „racitura” (de la porcine), „toba”, „caltabos”, cârnați, „sarmale”. Vine și Moș Crăciun. Pe 6 decembrie este Ziua Sfântului Nicolae. Sfântul Nicolae reprezintă mesagerul sărbătorilor de iarnă. Legenda spune că Saint Nicolas vine cu o seară înainte de 6 decembrie și pune dulciuri, fructe și mici cadouri în cizmele copiilor. Sfântul Nicolae este considerat vărul lui Moș Crăciun.

Crăciunul nu ține doar de colinde. Românii au și un obicei magnific. Ei merg cu Steaua pentru a le reaminti oamenilor despre steaua care, cu sute și sute de ani în urmă, simboliza nașterea lui Isus Hristos. Acea stea i-a ajutat pe cei trei magi să găsească drumul spre casa în care s-a născut El. Românii fac o stea din hârtie lucioasă colorată pe care copiii o poartă în seara Crăciunului din casă în casă, cântând un recitativ:
Steaua se ridică,
Ca un mister ascuns,
Steaua strălucește puternic,
Și lumea anunță,
Că astăzi purul,
Imaculata Fecioară Maria,
Da naștere lui Mesia,
În acel oraș celebru,
Cunoscut sub numele de Betleem.

Revelion

În ajunul Anului Nou copiii au clopote mici și cântă diferite melodii care le doresc oamenilor un an nou fericit. În schimb, primesc mere, plăcinte și bani. A doua zi dimineață folosesc o „sorcova”, care este un buchet de flori de hârtie colorată pentru a le ura oamenilor noroc în Anul Nou, sănătate și bogăție. Când copiii termină de cântat Sorcova, aruncă niște orez. Aceasta simbolizează norocul. Hre face parte din Sorcova:

„Sorcova,
vesela sorcova,
Să trăiești mult
La o bătrânețe hoară,
Multă vreme să înfloriți,
Ca pere,
Ca mării,
În mijlocul verii. ”

În marile orașe sunt atâtea petreceri, concerte.

Festivalul Medieval – are loc în august la Sibiu, un oraș renumit din România. Sibiul a fost declarat capitala culturală a Europei în 2007. Aveți șansa de a admira cavaleri și prințese, muzicieni și dansatori.

Târgul Fecioarelor de pe Muntele Gaina are loc în cea mai apropiată duminică de 20 iulie. Ideea principală este că familiile cu fete căsătorite întâlnesc familiile cu băieți și aranjează eventuale nunți. Oamenii poartă costume naționale, cântă, dansează și, de ce nu … se îndrăgostesc.

Festivaluri și sărbători ale României

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top